През лятото температурите рязко се покачват. Обсъждат се варианти за

...
 През лятото температурите рязко се покачват. Обсъждат се варианти за
Коментари Харесай

4-дневната работна седмица е разрешена в България

 

През лятото температурите внезапно се повишават. Обсъждат се разновидности за по-кратка работна седмица, има условия и към работодателите, и към служащите. 

" Възможностите са разнообразни и не са свързани единствено с смяна на работното време, само че и с предприемане на други ограничения, които да подкрепят по-лесното понасяне от страна на служащите и чиновниците в горещото време. Българското законодателство е добре написано в тази посока ", каза главният експерт  " Социален разговор " в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова.

По отношение на работното време е добре да се направи разграничаване дали става въпрос за работещи в офис или такива, които работят навън.

" Горещото време визира повече тези, които са навън. Трябва да бъде изработен добър времеви график - работа да се стартира по-рано, да вземем за пример 6 ч. сутринта, да има физиологични почивки, съобразени с най-големите горещини денем ", изясни Саръиванова пред Bulgaria ON AIR.

Важна е и организацията на работодателя - да обезпечи студени питиета на работещите, добър инструктаж. Важна е и персоналната защита - като шапки, леки облекла в светли цветове, акцентира гостът.

" Добре е в тези най-горещи дни да не консумираме алкохол, тежките храни не са за препоръчване. При нас една прекомерно дълга обедна отмора не би била доста добра, тъй като след това няма да бъде положително настройването за работа и концентрацията. Няма никаква възбрана, според българското законодателство, да бъде призната 4-дневна работна седмица от всеки, който преценя, че за неговото произвеждане това е уместно. От Стопанската камара сме на мнение, че не би трябвало да има една обща уредба, която да се ползва по отношение на всички ", заключи още Саръиванова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР